Drewniany blat kuchenny często stanowi dla wielu osób wyzwanie. Obawiają się, że niezwykle ciężko utrzymać go w dobrej kondycji. Meble kuchenne zamawiane u stolarza i wykonywane na wymiar cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Inwestorzy chcą, by wnętrza wyglądały dokładnie tak, jak tego chcą, a meble mają być dopasowane idealnie na wymiar wnętrz. Przy wyborze wyposażenia kuchni niezwykle ważny jest wybór materiału, z jakiego zostaną wykonane. W poniższym artykule przeczytasz jakie wady i zalety ma drewniany blat kuchenny.
Wybierając blat kuchenny, należy wziąć pod uwagę kilka kwestii:
Najczęściej do produkcji blatów kuchennych wykorzystuje się drzewa liściaste. Głównym powodem takiego postępowania jest fakt, że są one twardsze, a także trwalsze w związku z czym mają lepszą jakość.
Szczególnie polecane są gatunki egzotyczne, które lepiej znoszą wilgoć i wysoką temperatur, czyli główne czynniki, na jakie narażone są blaty w kuchni. Jakie gatunki drewna mogą być użyte do produkcji blatu kuchennego?
Odpowiednie drewno możesz zamówić w dobrym tartaku.
Blaty kuchenne wykonane z drewna klejonego są trwalsze i odporniejsze na działanie czynników zewnętrznych. Nie ulegają też wypaczeniom, a także nie pękają tak, jak drewno lite.
Jednak lite drewno daje dużo bardziej naturalny efekt i wizualnie wygląda zwyczajnie lepiej.
Olejowanie – blaty olejowane lepiej znoszą wysokie temperatury, jednak mogą na nim pozostawać ślady po wodzie. Ważne, by szybko reagować i wycierać wszelkie zacieki i plamy. Niewątpliwą zaletą blatów olejowanych jest to, że olej wnika wgłąb drewna, dzięki czemu lepiej konserwuje materiał.
Lakierowanie – blat lakierowany ma mniejszą odporności na wysokie temperatury, jednak jest łatwiejszy w utrzymaniu czystości i bardziej odporny na wilgoć.
Jak widać to, na jaki blat ostatecznie się zdecydujemy, zależy od naszego budżetu, a także oczekiwań. Wybór jest duży.
Bez wątpienia zalet drewnianych blatów kuchennych jest wiele. Drewno doskonale komponuje się z wieloma stylami wnętrz, dodaje też przytulności i ociepla pomieszczenie. W łatwy sposób może się też dopasować do drzwi czy podłóg. Pozostaje też modne przez wiele lat.
Jedną z zalet jest też możliwość dowolnego dopasowywania rozmiaru i kształtu blatu. Bez problemu można też dowolnie wycinać w nich otwory na poszczególne sprzęty czy kable.
Kolejna ważna rzecz to możliwość wielokrotnego odnawiania. Wystarczy zniszczony blat zeszlifować, oczyścić z pyłu i nanieść nową warstwę impregnatu. Dzięki temu nawet mocno podniszczony blat odzyska świetność.
Jak wszystko, tak i drewniane blaty kuchenne nie są bez wad.
Jedną z nich jest dość niska odporność na temperatury. Choć niektóre gatunki drewna radzą sobie całkiem nieźle, to należy pamiętać, że drewno jest materiałem palnym.
Takie blaty kuchenne mimo impregnacji są też mniej odporne na uszkodzenia. W trakcie przygotowywania posiłków, krojenia czy gotowania należy zachowywać ostrożność i szybko usuwać ewentualne szkody. Jakiekolwiek ślady noża czy odpryski nie tylko wyglądają mało estetycznie, ale też mogą doprowadzić do pojawiania się wilgoci. Należy więc pamiętać o konserwacji blatu.
Warto też pamiętać i regularnej konserwacji i pielęgnacji drewnianego blatu kuchennego. Do mycia może wystarczyć mokra ściereczka i odpowiedni produkt myjący. Ponadto wskazane jest też lakierowanie lub olejowanie raz – dwa razy do roku. Można też stosować specjalne detergenty przeznaczone do drewna.
Jak widać wybierając drewniany blat kuchenny należy przeanalizować kilka rzeczy. Dzięki odpowiedniej pielęgnacji możemy cieszyć się takich blatem wiele lat.
Przeczytaj także:
Jak wybrać siekierę? (madar-palety.pl)