Drewniane akcesoria kuchenne to coś, co niemal każdy z nas ma w domu. Sztućce kuchenne, różnego typu akcesoria do grillowania, ale też stolnice drewniane, deski do serwowania przystawek czy dziadek do orzechów to produkty, które mają niewątpliwie wiele zalet. Jak o nie dbać, by mogły Ci służyć jak najlepiej przez długi czas? Tego dowiesz się z poniższego artykułu.
Drewniane akcesoria kuchenne niewątpliwie odznaczają się wieloma zaletami. Jednak, przez to, że są podatne na przenikanie zapachów i kolorów, szybko mogą tracić swój urok. Warto wiedzieć, że takie elementy można z powodzeniem czyścić, impregnować i konserwować, dzięki czemu zachowasz ich wyjątkowy wygląd, a same akcesoria będą mogły Ci służyć latami.
Obecnie można na rynku znaleźć drewniane akcesoria kuchenne, które są już w momencie sprzedaży poryte warstwą ochronnego lakieru. Często jednak wiele osób zamawia różnego rodzaju łopatki, miseczki czy kufle z drewna surowego, które można samodzielnie ozdabiać, bądź zdecydować o pozostawieniu ich w naturalnej formie. Decydując się na takie zakupy, warto wiedzieć, że zarówno wilgoć, jak i silne detergenty działają na drewno wyjątkowo niekorzystnie. Jeśli chcesz temu przeciwdziałać, postaw na naturalną, ale jednocześnie skuteczną impregnację. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że do takiej impregnacji wystarczy olej jadalny.
Różnego rodzaju drewniane akcesoria kuchenne, miseczki, czy deski lub łopatki warto od razu po zakupieniu dokładnie nasmarować takim olejem, a następnie pozostawić do całkowitego wyschnięcia. Tłuszcz, który wchłonie się wgłąb drewna, pozostanie wewnątrz jego struktury, co zabezpieczy je na przyszłość. Dzięki takiemu zabiegowi zarówno działanie detergentów, jak i wody nie będzie tak szybko działać niszcząco na drewniane przedmioty. Po takiej impregnacji, a przed pierwszym użyciem opłucz deskę pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie wytrzyj i osusz. Warto wiedzieć, że zamiast oleju spożywczego, możesz też użyć do impregnacji oliwy z oliwek.
Zanim zaczniesz dokładnie oczyszczać i konserwować drewniane akcesoria kuchenne, takie jak łopatki czy chlebaki, warto poznać skuteczną metodę, która jednocześnie usunie bakterie, zapachy, a także nieestetyczne zaciemnienia. Tutaj również nie musisz kupować całego zestawu różnego typu specjalistycznych detergentów. Po raz kolejny wykorzystasz coś, co z pewnością znajduje się w każdej kuchni, a mianowicie zwykłą kuchenną sól.
Twoje drewniane akcesoria kuchenne, które używane są od dłuższego czasu i zaabsorbowały niechciane zapachy, są narażone na działanie bakterii oaz różnego rodzaju drobnoustrojów. Ponadto mogą już wyglądać nieco gorzej pod względem wizualnym. Jest to niewątpliwie znak, że należy je zdezynfekować.
Aby to zrobić, zwilż wodą daną rzecz, a następnie obsyp grubą warstwą soli. Warto zrobić to obficie, żeby cała procedura była wykonana dokładnie. Sól powinna dobrze pokryć całą powierzchnię, a szczególnie miejsca zniszczone. Akcesoria odłóż następnie na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Potem strzep, bądź zmyj całą sól, a zauważysz efektu przeprowadzonego zabiegu.
Pamiętaj, że wszelkiego rodzaju drewniane akcesoria kuchenne należy dokładnie umyć od razu po użytkowaniu. Co ważne, nie chowaj mokrych rzeczy do szafki czy szuflady, a pozostaw do całkowitego wyschnięcia. Pamiętaj też o kilku wskazówkach, które sprawią, że Twoje akcesoria będą służyły Ci przez długi czas:
Drewniane akcesoria kuchenne doskonale nadają się dla osób, posiadających patelnie i garnki z teflonową powłoką. Delikatne łopatki nie niszczą ich powierzchni, w przeciwieństwie do przyrządów metalowych mogących je zarysować.
Przeczytaj także:
Jak zorganizować miejsce na ognisko (madar-palety.pl)
Jakie drewno na ognisko (madar-palety.pl)
Jaka piła spalinowa do domu? • Tartak, palety, drewno, deski | madar-palety.pl